Molenwerf 15 1541WR Koog aan de Zaan Tel:075-6354511
Header afbeelding

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Ieder jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Door vroegtijdig afwijkingen in de cellen van de baarmoederhals op te sporen, kan baarmoederhalskanker voorkomen worden. Afwijkingen van de cellen ontstaan door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact. 80% van de vrouwen raakt met dit virus wel eens besmet. Meestal ruimt het lichaam dit virus zelf op. Afwijkende cellen kunnen met een uitstrijkje worden opgespoord.

Het uitstrijkje

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Dit verloopt via het landelijk bevolkingsonderzoek. Bij een uitstrijkje worden een aantal cellen weggehaald van de baarmoedermond. Deze cellen worden vervolgens onderzocht in een laboratorium. Voor meer praktische informatie over het uitstrijkje kun je hier terecht.

Ik heb een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ontvangen

Als u de uitnodiging heeft ontvangen kunt u een afspraak maken bij ons om het uitstrijkje te laten maken. Meestal zal dit door de doktersassistente worden gedaan. Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten. Neem de uitnodigingbrief mee naar de afspraak. Anders kan er geen uitstrijkje worden gemaakt.

Ik wil niet mee doen of het uitstrijkje uitstellen

Voor het uitstellen van het uitstrijkje, bijvoorbeeld door een zwangerschap, of volledige afmelding voor het bevolkingsonderzoek kunt u hier terecht op de website van het RIVM.

Bron: www.thuisarts.nl, www.rivm.nl